Kalça Ve Bacak Ağrısı Nedir? Semptomları ve tedavisi Nelerdir?
Ağustos 29, 2022Sinir Sıkışması Nedir? Tedavisine Ne İyi Gelir?
Eylül 3, 2022Omurgamızda çok önemli bir role sahip olan vertebralar arasındaki kıkırdak (disk); şok absorbe etmek ve omurganın her yöne doğru hareket etmesine olanak sağlar. Eğer bu diskler herhangi bir nedenden dolayı içlerindeki bileşenleri dışarı sızdırırsa (fıtık oluşur). Bu materyaller sinirlere baskı yaparsa sinirin gittiği yerlerde ağrıya sebep olur. Daha sonra zamanla belde oluşan bu ağrı ayaklara doğru inerek günlük hayatı zorlaştıracak kadar şiddetlenebilir.
Zamanla Boyun , sırt veya belimizin her hangi bir seviyesinde fıtığımız oluşabilir. Ancak bel bölgesinde daha çok rastlıyoruz. Çünkü omurgamızın en çok yük binen bölümüdür. Fıtığımızın oluştuğu Yere ve oluşma tarzına bağlı olarak uyuşma , karıncalanma veya ağrımız oluşur. Çünkü ani ve hızlı oluşması halinde çok şiddetli ağrı yapar . Ancak Daha sinsi oluşan fıtığımızın belirtileri daha geç ve yavaşça hissederiz.
İçindekiler
Fıtık Belirtileri Nelerdir?
Fıtık en çok belde olmasına rağmen boyun bölgesinde de görebiliyoruz. Oluştuğu yere ve şiddetine göre farklı seyreden belirtileri vardır. Ancak çoğunlukla vücudun bir tarafında kendini belli eder. Örneğin;
- Kolda Ve Bacaklarda vuran AĞRI ; belde ise oluştuğu yerde ya da kalçaya oradan baldırlara doğru ağrı yayılır. Ama Boyunda fıtığımız oluşmuşsa ağrısını omuzda ve kollara doğru vurduğunu hissederiz . Özellikle soğuk havalarda , stres durumunda ya da hapşırma esnasında aniden yanıcı ve keskin ağrı hissederiz.
- Uyuşma veya Karıncalanma; Fıtığın seviyesine göre kolda ya da bacaklarda uyuşma ve karıncalanma oluşabilir
- Kas zayıflığı ; Ağrı ve uyuşma nedeniyle hareket etmekten çekindiğimiz kaslarda zayıflık oluşur
Fıtık Nedenleri Nelerdir?
Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte fıtığı her yaşta görebiliyoruz . Genel olarak omurgamızdaki kemikler(vertebra) arasındaki kıkırdak (disk) yapının zamanla zayıflaması ,yıpranması ile aşağıdaki nedenler bir araya gelince omurgamızda fıtığınız oluşur , bunlar;
- Yaşlanmaya bağlı kıkırdakta dejenerasyon( yani kireçlenme)
- Aşırı kilo
- Ağır kilo kaldırma
- Uzun süre belli bir pozisyonda kalmak ,yanlış postur
- Ani beklemediğimiz hareket, omurgaya direk gelen darbe
Fıtık Nasıl Anlaşılır Ve Tanısı Nasıl Konur?
Belde veya boyundan aşağı doğru vuran ağrı, uyuşma, karıncalanma veya kas güçsüzlüğü olmasıyla anlaşılır. Bunun dışında muayenemizde aşağıdaki testlerden de yardım alıyoruz. Bu şekilde tam tanı koyuyoruz.
- Refleks
- kas kuvveti
- ayağa kalkıp yürüme analizi
- kas gücü
- MR görüntüleme
Fıtık Tedavisi Var Mı ? Fıtık Tedavisi Nasıl Yapılır? Bel fıtığına Ne İyi Gelir?
Evet tedavisi vardır.
Yaptığımız tedavide amacımız sıkışmış siniri rahatlatmak ve sinirin üzerinde baskıyı almaktır. Bunu haftada 1 seans olarak 2-3 haftada Manuel terapi ve egzersiz terapi ile yapıyoruz . Ayrıca hayat tarzımızda bazı değişiklikler yaparak fıtığın tekrar sinire baskı yapıp tekrarlamasının önüne geçiyoruz. Bel fıtığına Manuel terapi , egzersiz , dinlenme ve bazı durumlarda steroid olmayan ağrı kesiciler iyi gelir . Bu tedavilere ek olarak en çok tercih ettiğimiz ve olumlu sonuç aldığımız tedavi yöntemlerimiz bunlardır;
- Manuel terapi
- egzersiz terapisi
- karyopraktik manevralar
- sıcak uygulama
- masaj ve akupunktur
- kas gevşeticiler
- Ameliyat ( eğer diğer tedavilerle cevap alamazsak doktorumuz bu yola başvurabilir)
SIK SORULAN SORULAR;
Fıtık Nasıl Başlar?
Genelde sessiz ve fark ettirmeden başlıyor . Bu durumu dizlerimizde ki kireçlenme gibidir. Zamanla yavaş yavaş ilerler ve büyür. Daha sonra ani veya ters bir hareketle şikayetlerimiz başlar . Buda boyundan veya belden aşağı vuran ağrı, uyuşma veya karıncalanmaya neden olur. Daha bilimsel bir dille şöyle anlatabiliriz. omurgamızdaki Omurlar arasındaki disk kıkırdak yapıdadır ve içinde sert yapıda bir materyal var. Zaman içinde zorlanma, darbe , ani hareket , ağır kaldırma, düşme ve yaşlanma bu diski yıpratır. Dolayısıyla disk çeperi zamanla yırtılır. Ve içindeki materyal sinirlere doğru kayar ve sinire baskı yaptığından şikayetlerimiz başlar.
Yürüyüş Fıtığa İyi Gelir Mi?
Evet .
Yürüyüş omurgamızı dik tutan ve sağlıklı hareket etmemizi sağlayan derin kasları güçlendirir. Ve Belde fıtığın olduğu bölgeyi hareket ettirdiği için o bölgede kan dolaşımı artar. Böylece oradaki ödem ve birikmiş ağrıya neden olan dokuları vücuttan atıyoruz.
Fıtık İlacı Nedir?
Bilimsel çalışmalara göre Dinlenmek , fıtığın olduğu bölgeyi zorlamadan hareket etmek ve manuel terapi fıtığın ilacıdır. Ayrıca doğru egzersiz ve hayat tarzı değişiklikleri ile fıtığın etrafındaki kasları güçlendirmeliyiz.
Fıtık İyileşir Mi?
Evet !
Hastalarımız yaptığımız manuel terapi ve egzersiz terapi ile haftada 1 seans olacak şekilde 3-4 haftada iyileşiyor. Bu süreç içinde iyileşmeyen hastalarımız olabiliyor. Dolayısıyla bu tarz durumlarda doktorun önereceği ilaçlar ile fizik tedavimize devam ediyoruz. Fıtığın iyileşmesinde önemli olan hastalarımızın düzenli bir şekilde tedavi ve egzersiz programına uymalarıdır. Bununla birlikte fıtığımız varsa kesinlikle uzun süre hareketsiz kalmamalıyız.
Not; Fıtığınız varsa yatak istirahati önermiyoruz .
Fıtık Ağrısı Ne Kadar Sürer?
Bir çok hastamızda ağrı haftada 1 seans olan manuel terapi seansları sonunda 2-3 hafta sürer. Ancak çok nadirde de olsa bazı hastalarımızda bu süreç uzayabilir. Bu tarz hastalarımızda doktor tavsiyesi ile medikal tedavi desteği sayesinde ek seanslar ile 4-5 haftaya kadar tedavi sürebilir . Bu süreci daha da kısaltmak için seanslarımıza ek olarak bazı hayat tarzı değişiklikleri öneriyoruz. Bunlar; sıcak uygulama, bol bol yürüyüş yapma , ağır şeyler kaldırmaktan ve ağrılı hareketlerden kaçınmamızdır. Çünkü tam tedavi ve kesin çözüm için fıtık bölgesini bir süre dinlendirmemiz gereklidir.
Korse Fıtığa İyi Gelir Mi?
Yapılan araştırmalar korse kullanmamızı desteklemiyor. Çünkü korse bağladığımız noktada kaslarımız zamanla tembelleşir ve hareket kabiliyetimizi kısıtlar. Bu nedenle korse takılması halinde kaslarımız zayıflar ve fıtığın üzerine daha fazla ağırlık biner. Bu nedenle şikayetlerimiz daha da şiddetlenebilir.
Fıtık Olmamak İçin Ne Yapmamız gerekiyor?
Aslında bu konuda kesin olarak bir yüzde yüz koruyucu bir egzersiz ya da ilaç yoktur. Çünkü çoğu zaman fıtığın sebebi nedeni tam olarak bilinmez . Zamanla ve sinsi bir şekilde oluşur . Ve genelde nedeni sık ağırlık kaldırma , ani hareket , duruş bozukluğu , tekrarlı yanlış hareketlerdir. Ancak dizde oluşan kireçlenme gibi genelde kıkırdağın yıpranması sonucu oluşur. Buna rağmen bel ve boyunda fıtığın oluşmasının önüne geçmek için ;
- Ağırlık kaldırırken dizden destek almak
- Düzenli egzersiz yapmak
- düzenli bir şekilde esnetme hareketleri yapmak
- kilo kontrolü yapmak
- topuklu ayakkabılardan uzak durmak
- postüre dikkat etmek
Fıtık Ağrısı Hangi Bacağa Vurur? Fıtık bacağa vuran ağrı ?
Genelde başlangıçta belimizde her iki tarafta da ağrı olur . Daha sonra bazen bir tarafta bazen diğer tarafa vuran ağrı ve diğer şikayetlerimiz oluşur. Bu şikayetler aynı şekilde devam ederse bazen kalçaya vurur . Ve zamanla fıtığın üzerine bası artarsa sağa ya da sola doğru taşma oluşur. Bu nedenle hangi tarafa doğru taşma oluşursa o taraftaki bacağa vurur.
Fazla kilo Fıtık Yapar Mı?
Kilo Fıtığın üzerine fazlaca yük binmesine neden olduğu doğrudur. Ancak fıtığın kilo ile direk bağlantısını kuran her hangi bir araştırma yoktur. Ancak genel olarak fazla kilo eklemlerimiz üzerinde aşırı yük bindireceği için önermiyoruz. Bu nedenle fıtığı olan danışanlarımızın kilo kontrolü için gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz.
Fıtık İçin Masaj İyi Gelir Mi?
Evet iyi gelir. Ancak Masajı tek başına bir tedavi yöntemi olarak kabul edemeyiz. Çünkü masaj etkisi kısa sürüyor. Bu nedenle masaj terapiyi diğer tedavi yöntemleri ile birlikte uyguluyoruz . Böylece fıtığa daha etkili ve kalıcı çözüm oluşturuyoruz. Bununla birlikte Güncel bir çalışmaya göre masaj terapi diğer tedavilerden üstün değildir. Ve bel ve boyun fıtığında tercih edebileceğimizi söylüyor. Ancak masaj terapinin bel ve boyun fıtığı için kesin çözüm olmayacağını söylüyor.
Fıtık Ağrısı Nerelere Vurur?
Fıtığın olduğu omurga seviyesine göre ağrının vurduğu yer değişiklik gösterir. Bununla birlikte belde fıtığımız varsa ağrı kalçadan baldırlara oradan da topuğun dış kısmına doğru vurur. Aynı şekilde boyunda fıtığımız varsa ağrı boyundan omuza oradan kollara ve parmaklara doğru vurur.
Fıtık Ağrısına Hangi İlaç İyi Gelir?
Klinik olarak öncelikli tedavi seçeneğimiz ilaçsız ve ameliyatsız fıtık tedavisi yapmaktır. Bununla birlikte tedavimiz devam ederken dayanılmaz ağrı olması durumunda doktorun önerdiği kas gevşetici ya da ağrı kesici ilaç olarak kullanabilirsiniz.
Belde Fıtık olursa Kaç Gün Yatak İstirahati ?
Yatak istirahati eğer ağrınız çok fazla ise en fazla 1-2 gün olacak şekilde dinlenmeliyiz. Çünkü uzmanlar 48 saatten fazla olan hareketsiz yatakta dinlenmemizin kasları zayıflatacağını ve ağrımızı arttıracağını söylüyor. Dolayısıyla 1-2 günden sonra kademeli olarak normal günlük hayatımıza dönmeliyiz. Burada dikkat etmemiz gereken mümkünse yavaş ve aralıklı dinlenmeler ile hareket etmeliyiz. Böylece fıtığın ağrısından doğal tedavi ile zamanla kurtulabiliriz.
Belde Fıtık Durumunda Ne İyi Gelir Doğal?
Bol bol yürüyüş yapmak ve doğru egzersizler ile yaralanmış bölgedeki kasları güçlendirmek en doğal tedavidir. Bunun dışında bazı uzmanlar bel fıtığında bitkisel tedaviler kullanıyor. Bitkisel çözüm olarak önerdikleri ve içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde o bölgedeki inflamasyonu azaltıcı etkisi olan ;
- Çörek otu
- Papatya çayı
- Zencefil
- Defne yaprağı gibi doğal ürünler tüketebilirsiniz.
Fıtık Ameliyat Olmazsa Ne Olur ? Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Var Mı?
Evet !!! Ameliyatsız bel fıtığı tedavi vardır. Ve bel fıtığında ameliyat olmadan da ağrı , uyuşma ve karıncalanma gibi şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.
Eğer giderek artan kas güçsüzlüğü, idrar kaçırma , ayak düşüklüğü ve kasıklarda uyuşmanız yoksa ameliyat olmasanız da tedavi olursunuz. Bu şikayetleriniz eğer fıtık kaynaklı ve hızla giderek artıyorsa ameliyat için doktorunuza başvurmalısınız. Eğer buna rağmen ameliyat olmazsanız sinirlerinizde kalıcı hasarlar oluşabilir. Ve yeniden eski hayatınıza dönmeniz zorlaşacaktır
Hastalarımızın patlamış(sekestre) fıtığı olsa da çoğu ameliyata ihtiyaç duymadan bir kaç hafta ya da bir kaç ayda tedavi oluyorlar . Bu nedenle sizlerde tamamen bilimsel ve kanıta dayalı Manuel terapi ve egzersiz terapi tedavi olup fıtığınızdan kurtulabilirsiniz. Bakırköy Ameliyatsız fıtık tedavisi için kliniğimizle iletişime geçip ,ücretsiz muayene olabilirsiniz. Böylece fıtığınız hakkında detaylı bilgi alarak ameliyat gerekip gerekmediğini öğrenebilirsiniz.
Fıtık İçin En Hızlı Tedavi Yöntemi Nedir Ve Ne İyi Gelir
Manuel terapi ve egzersiz terapidir. Ve çoğu hastamızın fıtığı yaptığımız tedaviler ile kendiliğinden bir kaç hafta ya da bir kaç ay içinde tamamen iyileşir. Ayrıca fıtığımızın Hızlı bir iyileşme için yapmamız gereken en iyi şeyler bunlardır;
- O bölgeyi bir süre dinlendirmeliyiz.
- Ağrıya sebep olan aktivite , hareketleri ve duruş pozisyonlarından uzak durmalıyız.
- Bol bol yürümeliyiz.
- Sıcak veya soğuk uygulama yapabiliriz
- manuel terapi alabilirsiniz
- Akupunktur , masaj , karyopraktik uygulamalar fıtığa iyi gelir . Çünkü bu tedaviler ile fıtığın üzerindeki baskıyı alıyoruz.
- Doktor tavsiyeli Ağrı kesiciler veya kas gevşeticiler kullanabilirsiniz
Fıtık İçin en İyi Pozisyon Nedir?
Fıtığınız varsa en rahat pozisyonu mümkün oldukça kendiniz deneyerek bulmalısınız. Çünkü herkesin şikayetleri ve fıtığının olduğu seviye farklıdır . Ancak Yan yatarken hafif dizler bükülü cenin pozisyonu en rahat edebileceğiniz pozisyonlardan biridir. Bu şekilde yatarken dizler arasına yastık koyabilirsiniz. Bunun dışında bazı danışanlarımız yatak içinde dik oturarak uyurken rahat ediyorlar. Ve bu pozisyonda bel ve dizler altını desteklemek için yastık yerleştirilebilirsiniz.