Sinire Baskı Yapan Fıtık Tedavisi
Haziran 9, 2024Bakırköy Pilates-Reformer ile Sağlıklı ve Fit Bir Yaşam
Haziran 17, 2024Karpal tünel sendromu el ve kolda uyuşma, karıncalanma, ağrı ve avuç içi kaslarda zayıflamaya neden olan bir sinir sıkışmasıdır. Şikayetler el bileğinden geçen Median sinirin sıkışması nedeniyle oluşur. Bu sinir bileğin ortasından geçer ve ilk üç parmağa dağılır. Karpal tünel rahatsızlığı tedavi edilmezse şikayetlerimiz daha da kötü olabilir. Dolayısıyla kalıcı hasar oluşmadan hızlıca karpal tünel tedavisi almalısınız. Tedavisinde ilk adım sinir sıkışmasına neden olan ödemi kontrol etmektir. Bu yüzden ilk önce ödemi arttıracak işlerden uzak durarak mümkün olduğunca kolu ve el bileğini dinlendirmelisiniz.
İçindekiler
Karpal Tünel Sendromu Nedir Ve Nasıl Oluşur?
Karpal tünel bilekte bulunan dar bir geçit gibidir. Bu geçitten avuç içine doğru sinirler, tendon ve damarlar geçmektedir. Karpal tünelin alt ve yanlarında küçük karpal kemikler yer alır . Üst kısmını ise sıkı bir şekilde Fleksör retinakulum adı verilen bir bağ ile korur. Basettiğimiz bu yapılar o kadar sert ve sıkı yapıdadır ki kanalın genişlemesine izin vermezler. Bu kanaldan geçen Median sinir boyundan başlayarak omuzdan ,dirsekten ve en son karpal tünelden geçerek avuç içinde dağılır. Baş parmağının iç kısmına, işaret parmağına , orta parmak ve yüzük parmağına his verir.
Bununla birlikte median sinirle birlikte parmakları bükmemizi sağlayan dokuz tane fleksör tendonda geçiyor. Dolayısıyla bu kadar sıkı ve dar bir kanal üzerine her hangi bir bası ya da bu tendonlarda yaralanma olursa kanal daha da daralır. Böylece karpal tünel içinde oluşan ödem zamanla median sinire bası yapar ve sıkıştırır. Kanal üzerindeki bu bası ve tendonlardaki yaralanma sürekli olursa median sinirde iltihaplanma ile hasar görebilir. Böylece median sinir karpal tünelden geçtiği noktada alarm verir. Buda ilk üç parmakta uyuşma, karıncalanma ve ağrı ile kendini gösterir. Karpal tüneli farketmeden belli bir süre üzerinde yattığımız kolumuz gibi düşünebiliriz. Çünkü uyandığımız zaman kolumuzu uyuşukluk ,ağrı ve bazen karıncalanma nedeniyle hareket ettiremeyiz.
Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Karpal tünel şikayetleri genelde sinsi ve yavaşça oluşur. Örneğin başlangıçta geceleri ağrı olur ve biterken bazen gündüz başlayıp kısa sürede biter . Ancak karpal tünel üzerinde bası artar ve sıkışma devam ederse şikayetler daha sık oluşup daha uzun sürer. Bununla birlikte gece el bileğiniz bükülü yatarsanız uykudan uyandıracak kadar ağrı yapabilir. Aynı şekilde gündüz ağır bir eşya kaldırıp uzun süre tutunca yine ele ve parmaklara doğru vuran ağrı oluşturur. Genelde ellerimizi sallayınca ağrısı geçer ama karpal tünel ilerlerse artık buda fayda etmez. Ve el içindeki kaslarda güçsüzlük nedeniyle erime ya da küçülme oluşur. Söz konusu bu şikayetler ilerlemeden tedavi edilirse tamamı ortadan kalkar. Bu nedenle şikayetleriniz başladığı gibi tedavi olursak kısa sürede ameliyatsız karpal tünel tedavisi olursunuz.
Özetle karpal tünel el bileğinde sinir sıkışması belirtileri şunlardır;
- Bazı durumlarda baş parmağa, işaret parmağı orta parmak ve yüzük parmağına şimşek çakar gibi bir ağrı.
- Bilekten İlk üç parmağa vuran ağrı, uyuşma, karıncalanma
- Elde uzun süre bir şey taşıyınca güçsüzlük oluşması nedeniyle taşıyamama. Hatta eşyaları tutamadığımız için elimizden düşebilir Bazen düğme bile ilikleyemeyiz.
- İlerlemiş vakalarda baş parmak iç kısmında kaslar zayıfladığı için çukurluk oluşur.
- Uykudan aniden uyandıran yanıcı ağrı.
Karpal Tünel Sendromu testi
Karpal tünel Tedavisinde her zaman doğru muayene önemli bir yer tutar. Çünkü bazen karpal tünel ile tendinit ve romatoid artriti karıştırabiliriz. Romatoid artritte de güçsüzlük ,uyuşma, karıncalanma ve el işlerinde sakarlık oluşur. Ancak romatoid artrit de her iki elde ve diğer eklemlerde de bu şikayetler olur. Aynı şekilde Tendinit şikayetleri de karpal tünele benzer ama tendinit şikayetleri sadece el bileğinde oluşur. Dolayısıyla karpal tünel gibi parmaklara vuran ağrı pek olmaz.
Şimdi birlikte Muayene esnasında hangi karpal tünel testi kullanıyoruz ve el bileğinde sinir sıkışması nasıl anlaşılır birlikte bakalım;
Tinel testi;
Hastanın el bileğinde tamda median sinirin sıkıştığı yere (el bileğinin iç kısmına) hafif refleks çekici ile vurulur. Eğer hasta Tinel Belirtisi parmaklarda uyuşma , karıncalanma ya da şimşek çakma hissi oluşursa. Bu duruma tinel işareti pozitif diyoruz.
Phalen testi;
Bu testin diğer adı el bileği bükme testidir. Parmaklar aşağı bakacak şekilde her iki elinizin sırtını bir birine dayayın . Daha sonra 1 dakika boyunca Bilekleriniz bükülüyken birbirine doğru bastırın. Bu şekilde eğer parmaklarda uyuşma , karıncalanma, ağrı olursa bu test pozitiftir. Bazı durumlarda bu iki test pozitif olmayabilir bu durumda şikayetlerinizi ve diğer tıbbi görüntülemeleri dikkate alırız.
İki nokta ayrımı testi;
Bazı kaynaklarda Two point discrimination testi olarak da geçiyor. Burada ucu sivri iki cismi yanyana parmaklara hafif dokunuyoruz. Dokunduğumuz yerde iki nokta olarak hissediyorsanız bu normaldir. Ama tek nokta olarak hissediyorsanız bu testin pozitif olduğunu gösterir.
Bu Testlerin dışında avuç içinde özellikle başparmak kasının erimesi, el parmaklarında hassasiyet olması karpal tünel belirtisi olabilir. Doktorunuz bu süreçte ultrason , MR , röntgen ve EMG görüntülerine de bakar
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi istanbul
Karpal tünel sinsi ve yavaş bir şekilde ilerler. Eğer erken dönemde teşhis ve tedavi alırsanız , şikayetler kötüleşmeden kurtulursunuz. Tedavide öncelikle muayene sonuçlarına göre Sinir sıkışmasının kaynağını bulmamız lazım. Çünkü bazen karpal tünel diyabet, romatoit artrit veya tendinit ile karışabiliyor. Daha sonra durumunuzun şiddetine ve ilerlemesine göre tedavi uyguluyoruz. Orta ve hafif şiddetli karpal tünel fizik tedavi , eli yeterli dinlendirme ve bileklik ile ameliyatsız tedavisini yapıyoruz. Bu tedavilerde amaç sinir üzerindeki basıyı azaltmaktır. Sinir karpal tünelden geçtiği yerden ne kadar rahatlatılırsa o kadar ağrı ve diğer şikayetler azalır. Bununla birlikte sinirde iltihap ilerlemişse enjeksiyon veya ameliyat olabilirsiniz.
El bileğinde sinir sıkışmasına ve karpal tünel sendromuna dinlenme ve bileği zorlayan tekrarlı hareketleri azaltmak iyi gelir . Dolayısıyla hasta eğitimi tedavinin en önemli parçasıdır. Çünkü hasta sürekli bileği zorlayan tekrarlı ve uzun süre el bileğini bükerek tutarsa el bileğinde sinir sıkışmasına neden olur. Bu konuda karpal tünel ateli veya bileklik günlük işlerinizde el bileğinizin bükülmesini engelleyerek sinire olan basıyı azaltmanızda hatırlatıcı olur. Karpal tünel sendromunda bileklik kullanımı özellikle geceleyin siz farkında olmadan bileğinizi bükmenize engel olacaktır. Böylece gece ağrıları ve uyuşmaları daha az oluşur.
Bunlarla birlikte karpal tünel tedavisinde dinamik sinir kaydırma tekniği uygularız. Burada amaç; sinirin sıkıştığı parçasını rahatlatmak, siniri sıkıştığı yerden kaydırıp rahat ve basının az olduğu pozisyona almaktır. Böylece vücut doğal olarak sinir üzerindeki iltihabı söker ve iyileşme evresine girerek kendini toparlama fırsatı bulur.
Doktorlar karpal tüneli İlerlemiş hastalarda ödemi ve inflamasyonu hızlıca çözmek için kortizon iğnesi kullanabilirler. Ancak doktor kortizon iğnesi uygulasa bile fizik tedavi uygulaması yapmalısınız. Çünkü sinir sıkışmasının nedeni ve oradaki ödemin kaynağı ortadan kaldırılırsa anlamlı uzun süreli bir tedavi olur. Aksi taktirde sürekli kortizon iğnesi kullanırsak oradaki dokuları yıpratmış oluruz.
Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı
Fizik tedavi , kortizon veya diğer tedavi yöntemleri iyileşmezse son çözüm olarak karpal tünel ameliyat ile tedavi olur . Ameliyat kararı şikayetlerinizin şiddetine de bağlıdır. Örneğin;
- Elde uzun süre uyuşma
- Başparmağın artık tutmaması
- Sinirde ileri derece yıpranma ve yaralanma
- Fiziksel muayene bulgularında ki durumun ciddiyeti
Karpal tünel gevşetme ameliyatında iki yöntem vardır. Açık karpal tünel gevşetme ve endoskopik karpal tünel gevşetme. Doktorunuz sizleri muayene ettikten sonra size uygun olanı seçer. Bu iki ameliyat tekniğinde amaç; Karpal tüneli üstten saran fleksör retinakulum dediğimiz bağı gevşeterek sinir ve diğer dokuları rahatlatmak.
Genel olarak karpal tünel Ameliyatı sonrası fizik tedavi , hafif masaj ve diğer sinir kaydırma tedavilerini almaya devam etmeliyiz. Çünkü ameliyat sonrası o bölgede oluşan ödemi atmak ve dokuların bir birine yapışmasını engellemeliyiz. Bu dönemde uygulayacağımız fizik tedavi ile daha hızlı toparlar ve günlük işlerimize daha hızlı döneriz.
Karpal tünel sendromu egzersizleri?
El bileği ,dirsek, omuz ve boyun çevresindeki kasları germe , güçlendirme ve sinir kaydırma egzersizleridir . Çünkü karpal tünel egzersizlerini sadece ele uygulamıyoruz. Median sinirin geçtiği bütün kas ve ve yapılara uygulama yapıyoruz. Bununla birlikte sinir kaydırma ve eklem mobilizasyonları sinirde rahatlama sağlayan bir diğer egzersizdir. Karpal tünel egzersizleri için bize 7/24 saat ulaşabilirsiniz . Böylece uzman fizyoterapist ekibimiz size özel bireyselleştirilmiş tedavi ve egzersizler sunacaktır.
Karpal tünel olanlar ne yapmalı?
Karpal tünel olanlar ilk önce el bileğini ve eli dinlendirmeliler. Daha sonra mümkün olduğunca eli zorlamamalı ve uzun süre eli bükük pozisyonda tutan tekrarlı işlerden uzak durmalı. Bu sayede Elde oluşan hafif , başlangıç seviyesinde sinir sıkışması ve karpal tünelde kendiliğinden iyileşme olması mümkündür. Ancak sinirde iltihap ve yaralanma olmuşsa hemen bir ortopedi doktoruna görünmeliyiz. Aksi taktirde kalıcı sinir hasarları oluşabilir.
Karpal Tünel sendromu Hangi Bölüm ve Hangi Doktor?
Elde sinir sıkışması veya karpal tünel şikayetimiz varsa Beyin ve Sinir cerrahisi bölümüne görünmeliyiz. Doktorunuz gerekli tetkik ve muayene sonrası gerekli tedavilere yönlendirecektir.
Karpal tünel sendromu tedavi edilmezse ne olur?
Eğer zamanında tedavi almazsanız zamanla şikayetlerimiz artar. Bir süre sonra tedavi alsak bile toparlanmamız ve iyileşmemiz zaman alacak. Bazı hastalar erken dönemde tedavi almazsa Ameliyat olsalar bile bazı kalıcı sinir hasarları ve elde fonksiyon kaybı görebiliriz.