Chiropractic Adjustment – Experienced Chiropractor in Istanbul
Haziran 5, 2024karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Ve Ameliyatı
Haziran 13, 2024Sinire baskı yapan fıtık belirtileri fıtığın oluşumuna göre ortaya çıkar . Örneğin zamanla oluşmuş , herhangi bir kaza ,çarpma veya düşme yoksa fıtık hemen belirti vermez. Çünkü zamanla oluştuğu için bir süre sonra vücut onu kendi parçası olarak görür. Bu nedenle bu tarz fıtıklar ile yıllarca yaşamamıza rağmen hiçbir fıtık belirtisi; kollara ya da ellere vuran ağrı, uyuşma , karıncalanma , kas zayıflığı olmaz. Bunun aksine aniden bir ağır kaldırma , kaza ya da ters bir harekette beli ve boynu zorlayarak da fıtık oluşabilir. Bu durumda fıtık belirtileri hemen kendini gösterir ve genelde belde veya boyunda kitlenme , takılma şeklinde kendini gösterir.
Bu nedenle sinire bası yapan fıtık tedavisi bu iki duruma göre değişir. Bir çok fıtık manuel terapi yöntemleri ile iyileşir. Yapılan bir araştırmada fıtık bir kaç haftada iyileşmektedir ve bir çok fıtığın hiç ağrı yapmadığını ortaya çıkarmaktadır.
Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441822/#:~:text=A%20herniated%20disc%20is%20a,pain%20and%20spinal%20cord%20dysfunction.
Tedavide önemli bir noktada patlamış fıtık ya da başlangıç seviyesinde fıtık tedavisidir. Burada Bel veya boyun fıtığının büyüklüğü değil yaşadığımız şikayetler, belirtiler önemlidir. Dolayısıyla şikayetler ne kadar yavaş ilerliyor ya da tam tersi çok hızlı şekilde artıyor mu ona bakmalıyız.
İçindekiler
Belde Sinire Baskı Yapan Fıtık Belirtileri
Belde oluşan fıtık bası yaptığı sinire göre farklı belirtiler gösterir. Örneğin belde fıtık nedenli kauda ekuina sendromu belirtileri idrar tutamama, genital bölge ve pelvik ağrıları, sexual aktivitede bozukluk, alt ekstremitede uyuşma ve karıncalanmadır. Ancak femoral sinir veya siyatik sinir üzerine bası farklı belirtiler gösterir. Karşımıza en çok çıkan belde sinire bası yapan fıtık belirtileri şunlardır;
- Ayak bölgesinde yanıcı ve keskin olan bir ağrı( siyatik olduğunda bazen ağrı belden daha şiddetlidir)
- Uyuşma ,karıncalanma ve güçsüzlük (bu durum lumbar radikülopati olarak da kabul edebiliriz)
- Uzun süre oturunca belde oluşan keskin, donuk batıcı bir ağrı
- Sırt üstü yatınca bacağı kaldıramama veya yürürken ayak düşüklüğü olması
- Belde kaslarda gerginlik nedeniyle öne eğilip doğrulamama
- Öne eğilirken ,öksürünce, aksırınca, hapşırınca belde veya bacaklara vuran ağrı
Yukarıda gördüğümüz belirtilerin hepsi bir anda görülmeyebilir. Önemli bir diğer nokta belirtiler genelde belden aşağı doğru vuruyor. Bazı belirtiler hayat kalitesini mahvederse ve şiddeti hızlıca artıyorsa zaman kaybetmeden bel fıtığı tedavisi almalısınız.
Boyunda Sinire Baskı Yapan Fıtık Belirtileri
Boyun fıtığınız varsa sinir üzerinde baskı oluşmuş olabilir. ancak her boyun fıtığı sinire baskı yapmaz ve belirtisi olmaz. Boyun fıtığında eğer sinire bir temas varsa genellikle kollarda, omuzda ve kürek kemiği çevresinde ağrı görülür. Baskı oluşan sinire ve fıtık seviyesine göre şikayetlerimiz değişir. Örneğin ; median sinirde kol içinde ve ikinci, üçüncü ve dördüncü parmakta ağrı ,uyuşma olur. Bunun aksine radial ve ulnar sinir basıları belirtileri daha farklı bölgede olur. Şimdi Günlük hayatta genel olarak görülen belirtiler şunlardır ;
- Kollara oradan parmaklara vuran ağrı
- Elde ve kolda güçsüzlük ( örneğin; çaydanlığı bile kaldıramama)
- Gece uyandıran ağrı ve doğru yastık pozisyonu bulamama
- Gece o kol üzerine yatamama
- ilerlemiş boyun fıtığı belirtisi olan denge kaybı
- Bazı vakalarda baş ağrısı yapmaktadır. Belirtiler burada gördüğümüz gibi kolda ya da sinirin gittiği yerlerde genelde ağrı, uyuşma veya karıncalanma yapmaktadır.
Yukarıdaki boyun fıtığı şikayetleri hızlı bir şekilde artar ve ilerlerse mutlaka bir tedavi almalıyız. Ve doğru bir şekilde muayene değerlendirmesi almalıyız. Çünkü bir çok boyun fıtığı belirtisi başka bir nedenden dolayı kaynaklanıyor olabilir.
Sinire Baskı Yapan Fıtık Tedavisi
Tedaviden önce her zaman doğru bir muayene önemlidir . Burada fıtığın büyüklüğü , konumu , şikayetlerinizin seyri ve kaynağı tespit ediyoruz . Daha sonra Bu muayene sonuçlarına göre tedaviye karar veriyoruz. Muayenede Mr görüntüleme, tomografi veya fiziksel muayene olan spur testi ya da düz bacak testlerini uyguluyoruz. Burada sinir kanalının ne kadar tıkandığı ve sinir ne kadar bası altında olduğunu ortaya çıkarıyoruz. Ancak Bu testler tek başına sinire basının şiddetini ölçmek için yeterli kriter olamaz .Dolayısıyla muayene esnasında anlattığınız şikayetlerinizi doğru şekilde dinlemeliyiz. Bu radyolojik görüntüler ve muayene bulguları sonuçlarına göre tedavi planı yapıyoruz.
Hekimler Çok hızlı ilerleyen ve şiddetlenen şikayetler ameliyat ya da epidural enjeksiyon tedavileri yapmayı tercih edebilir. Sinir kanalında fazla bası yapmayan ve şikayetlerinizin giderek şiddetlenmiyorsa manuel terapi ve fizik tedaviye başvurabiliriz. Tedavi genelde hafta da 1 seans olacak şekilde 3-5 seansta yapıyoruz. Bu süreç ortalama 1- 2 Ay‘a yayılarak tedavinin etkisini egzersiz ile destekliyoruz. Bu süreçte vücudun dinlenmesi için gerekli dinlenme önerisi ve kişiye özel egzersiz önerisi yapıyoruz. Her seans sonrasında az da olsa tedavinin etkisi kendisini gösterir. Ve bu süreçte tedavi süresince siz kendinizde ağrılarınızı nasıl kontrol edeceğinizi öğreniyorsunuz.
Burada unutmamız gereken bir nokta fıtık ne kadar büyükse veya (sekestre) patlamış fıtık daha hızlı toparlar. Yapılan araştırmalara göre bunun sebebi vücut sinire bası yapan ve spinal kanala bası yapan bu koca yapıyı yabancı madde olarak görür. Bu nedenle vücut savunma hücrelerini oraya göndererek bu patlamış fıtığı makrofajlar ile toparlar ve parçalayarak tedavi eder. Aşağıdaki araştırma linkine tıklayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
The probability of spontaneous regression of lumbar herniated disc: a systematic review
Kaynak; https://doi.org/10.1177/0269215514540919
Belde ve Boyunda Sinire Bası Yapan Fıtık Nasıl Tedavi Edilir, Nasıl Geçer İstanbul
Boyunda ve belde sinire baskı yapan fıtık tedavisi çeşitli tedaviler ile yapıyoruz. Bunlar ; fizik tedavi , manuel terapi , epidural enjeksiyon veya diğerleri fayda etmezse ameliyattır. Ancak şunu bilmemiz gerekir her fıtık sinire bası yapmaz ve belirti vermez. Ve zamanla kendiliğinden yeterli dinlenme ve egzersiz ile geçer. Tedavi şu üç basamakta yapıyoruz ; birincisi yeterli Dinlenmedir . Dinlenmeden kastımız gidip tamamen hareketsiz kalmanız değildir. Sinir üzerine basının az olduğu pozisyonda durmalıyız , ağrıtmayan hareketler yapmalıyız ve en uygun boyun fıtığı yastığı seçmeliyiz. Bunun dışında belde sinir basısı tedavisinde dinlenmeyi aynı şekilde vücudun en rahat ettiği pozisyonda tutmalıyız. Örneğin ; bel arkasına yastık ve oturunca veya ayakta durunca etkilenen ayak altına bir yükselti koyabiliriz.
İkincisi; kademeli yüklenmeyi arttırmalıyız. Burada manuel terapi veya fizik tedavi sonrasında zamanla ağrıyı ve diğer şikayetleri arttırmayacak şekilde hareketliliği arttırıyoruz. Örneğin; yürüme hızını artırıyoruz, eğilip kalkarken artık desteği azaltıyoruz veya daha az destekli olacak şekilde günlük işlerimizi yapıyoruz.
Üçüncüsü ; egzersiz ve spor ile sinir etrafındaki dokuları güçlendirerek omurgayı doğru pozisyona getirerek basıyı azaltmalıyız. Her bel fıtığı egzersizi herkes için uygun değildir . Birine iyi gelen bir bel fıtığı hareketi başkasında şikayetleri arttırabilir. Bundan dolayı Sinir basısı yapan fıtığınız varsa mutlaka bir fizyoterapisten destek almalısınız. Belde sinire baskı yapan fıtık egzersizleri mobilizasyon ve kas güçlendirmedir. Mobilizasyonda amaç eklemlerin arasını açarak fıtığı geri çeker. Böylece sinir üzerindeki baskı azalır . Aynı şekilde doğru güçlendirme egzersizleri bel ve boyun kasları güçlenerek sinir üzerinden bası alınır. Bu şekilde kolda ve bacaklarda oluşan sinir basısı ağrısı geçer.
Sinire Baskı Yapan Fıtık Ameliyatsız geçer Mi?
Evet !
Manuel terapi. çeşitli nörodinamik sinir kaydırma hareketleri ve egzersiz tedavisi ile geçer. Genel olarak uzmanlar her fıtık durumunda ameliyat diyebilirler. Ancak ameliyat dışındaki tedaviler çok başarılı sonuçlar veriyor. Mr raporunuzda sonuçlar bulging.protrüze yada protrüzyon yazabilir . Bu durumda endişe etmenize gerek yok . Bu seviyedeki fıtık toparlar ve sinir üzerindeki basıyı tedaviiler ile kaldırabiliriz. Mr raporunuzda yazan sekestre ye da ekstrüde durumunda ise yapılan araştırmalar gösteriyor ki; patlamış fıtık daha hızlı toparlıyor. Elinizde MR/CD raporlarınız varsa bize danışabilirsiniz. Sizlere şikayetlerinize göre en uygun tedaviyi sağlamak için 7/24 iletişime geçebilirsiniz.