Kulunç tedavisi Nedir? Geçmek Bilmeyen Kulunç Ağrısı
Eylül 1, 2024Bel Fıtığı Geçer ? Tıp ve Bilim Ne Diyor?
Ekim 1, 2024Siyatik ağrısı kalçadan ve bacaklardan geçen siyatik sinirde inflamasyon, yaralanma, sıkışma ya da bası olması sonucunda oluşur. Yaralanma ve sıkışmanın şiddetine göre siyatik ağrısı uygun tedaviler ile 4-6 haftada geçer. Ancak her siyatik tedavisi farklı bir tedavi programı gerektiriyor. Örneğin; esnetme egzersizleri bazı siyatik ağrılarına iyi gelirken bazı ağrıları daha da arttırabilir. Dolayısıyla siyatik ağrısı ancak kişiye özel bilimsel ve kanıta dayalı tedaviler ile geçer. Çoğu zaman Geçmeyen siyatik ağrıları bile kişiye özel hazırladığımız manuel terapi ve doğru egzersizler ile kısa sürede tedavisini sağlıyoruz. Ve Siyatikten kurtuldum diyen bir çok danışanımızı uygun egzersiz programları ve düzenli kontroller ile iyileşmelerini takip ediyoruz. Sizlerde siyatik ağrısı nasıl geçer ve siyatikten nasıl kurtulurum gibi sorularınız için kliniğimize başvurabilirsiniz. Bakırköy fizyoterapi kliniğimizde sizlere özel kanıta dayalı bilimsel tedavi yöntemleri ile siyatik sinir sıkışmasından kurtulabilirsiniz.
İçindekiler
Lumbago Siyatik Nedir- Siyatik Tedavisi İstanbul
Siyatik sinir L4-S3 omurga aralığından çıkan , önce kalçaya oradan bacaklara ve ayaklara kadar inip dallara ayrılan ana sinirdir. Lumbago siyatik sinirin geçtiği yerlerden ya da çıktığı yerde sıkışması ve baskıya uğraması sonucu sinirin uzandığı tüm bölgelerde ağrı oluşur. Siyatik sinirin Motor ve duyu dalları vardır. Böylece vücudumuzda omurilikten ayakları hareket etmek için emir taşır. Aynı şekilde bacak ve ayaklardan beyne duysal bilgi yani ağrı , uyuşma ve karıncalanma hislerini gönderir. Dolayısıyla sinir üzerinde herhangi bir bası ve yaralanma oluşması halinde belde oluşan ağrıya siyatik lumbago denir. Ancak bazı durumlarda Siyatik lumbago sadece belde ağrı yapmaz ve belden aşağıya kalçaya veya bacaklara kadar vuran siyatik ağrısı oluşturur.
Lumbago Siyatik Belirtileri Nelerdir- Bakırköy Siyatik tedavisi
Siyatik sinirin sıkıştığı yer ve yaralanma şiddetine göre farklı belirtiler ve şikayetler görebiliyoruz. Örneğin; M54,4 lumbago siyatik ile bel bölgesinde siyatik sinir kaynaklı bir problemin bel ağrısına neden olduğu demektir. Bu durumda hastalarımız oturup eğilemez, ayakkabı bağcığını bağlayamaz ve uzun süre oturunca hemen beline bıçak gibi ağrı saplanır. M54 4 lumbago siyatik tedavisi doğru muayene ve manuel terapi ile yapıyoruz . Hemen siyatik sinirin üzerindeki baskıyı kaldırarak sinirin kendini doğal yollardan onarmasını sağlıyoruz. Bu durumu arka cepteki cüzdanımız üzerine uzun süre oturduktan sonra ayağa kalktığımızda tüm bacağımızda oluşan uyuşma ve karıncalanmanın zamanla geçmesine benzetebiliriz. lumbago siyatik tedavisi de öncelikle baskı ortadan kaldırılarak yapılır. Lumbago bel ağrısı demektir. Ve lumbago tedavisi yukarıda anlattığımız arka cepteki cüzdan örneği gibidir. problemin kaynağı ortadan kaldırdığımızda lumbago tedavisi kısa sürede olur.
Bakırköy fizyoterapi kliniğimize başvuran hastalarımızda genel olarak gördüğümüz lumbago Siyatik belirtileri şunlardır;
- Belde ağrı
- Hareketle birlikte artan ağrı ve kasılma
- Ayağa doğru şiddetli atan ağrı
- Kalçada yanma ve uyuşma
- Etkilenen bacakta uyuşma ve kas zayıflığı
- Ayakta dururken ağrı artması
- İlerlemiş vakalarda idrar kaçırma
- Uzun süre oturunca rahatsızlık oluşması .
Siyatik sinir sıkışması Neden Olur- Siyatik Nasıl Olur?
Belden ayaklara kadar uzanan siyatik sinir omurganın L4-S3 seviyesinden çıkar. Ve her hangi bir seviyede sıkışabilir ve yaralanabilir. Klinikte en çok karşılaştığımız neden bel fıtığıdır. Bel fıtığında fıtık siyatik sinir köklerine doğru baskı yaptığından siyatik sinir ağrısı oluşur. Bunun dışında bir diğer en çok karşılaştığımız siyatik sinir sıkışma sebebi priformis sendromudur. Priformis kası içinden geçen siyatik sinir bu kas içinde sıkışabilir. Sıkışan priformis kasının spazma girip siyatik sinire baskı yapmasına priformis sendromu diyoruz. Priformis sendromu eğer spazm çözülür ve kas gevşetilirse kendiliğinden geçer. Genel olarak Priformis sendromu tedavisi de aynı şekilde nokta atışı manuel terapi ve kuru iğne ile yapıyoruz. Tedavilerimizde kullandığımız priformis sendromu germe egzersizleri ve hareketleri priformis kasını gevşetir. Ve böylece siyatik sinir rahatlamış olur . Aksine kasılma artar ve kas gevşemezse kalçadan bacaklara ve ayaklara kadar vuran siyatik sinir ağrısı oluşur. Kliniğimizde profesyonel fizyoterapist ekibimizle görüşüp ücretsiz muayene olabilirsiniz. Böylece priformis sendromu kesin çözüm tedavinize hemen başlayabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki araştırmaya göre siyatik ağrısı sinir içinde bozulan kan akımı ve ödem oluşması nedeniyle olur. Bunun sonucunda siyatik sinir içinde dinamik basınç artar . Bu durumda siyatik sinirin sıkıştığı yerden bacaklara vuran ağrı oluşur. Genelde sinir üzerindeki baskı alınırsa siyatik ağrısı 4-6 hafta kadar sürer.
Kaynak; https://doi.org/10.1136/jnnp.46.12.1119
Genel olarak siyatik sinir sıkışma nedeni şunlardır;
- Bel bölgesinde fıtık olması
- Bel bölgesinde kireçlenme olması
- Kanal darlığı olması
- Bel kayması olarak bildiğimiz spondilolistezis.
- Tümör
- Enfeksiyon
- Ödem
- Kırık
Siyatik Nasıl Anlaşılır – Nasıl belli olur?
Belimizden topuklara vuran ağrı her zaman Siyatik sinir kaynaklı olmayabilir . Dolayısıyla lumbago siyatik sinir ile demek siyatik kaynaklı bel ağrısı anlamına gelir . ancak bel ağrısı veya belden aşağı vuran ağrı bazen belde omurlar arası faset eklem kaynaklı olabilir. Bazen sakroiliak aklem disfonsiyonunda da bel ve kalçada aynı anda dayanılmaz ağrılar oluşabilir. Bu yüzden lumbago siyatik sinir ile birlikte her zaman görülmeyebilir. Siyatik sinir doğru ve detaylı muayene ile belli olur. Çünkü yukarıda anlattığımız gibi her belden ayaklara vuran ağrı siyatik değildir. Yaşadığımız şikayetlerin başlangıcı , arttığı zaman ve zorluk yaşadığımız hareketleri bildiğimizde siyatik sinir sıkışması teşhis edebiliriz. Genel olarak siyatik sinir teşhisi için kliniğimizde kullandığımız testler şunlardır;
- Düz bacak kaldırma (SLR)
- Slump testi
- MR görüntüleme
- Diskogram
- Röntgen
Siyatik Nasıl Önlenir Ve Siyatik Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?
Çoğu Zaman normal yaşantımızda siyatik sinir sıkışmasını şikayetler oluşana kadar hissetmeyiz . Ve genel olarak hafif hissettiğimiz ağrıları da sürekli erteler ve tedavi yolları aramayız. Böylece şikayetlerimiz artarak daha da şiddetlenir. Dolayısıyla siyatik önlemek için bazen geç kalabiliyoruz. Burada yapmamız gereken şey belde oluşan ağrı veya rahatsızlıkta siyatik oluşmadan hemen gerekli tedaviyi almalıyız. Genel olarak siyatik sinirin aşırı geçtiği kasları aşırı kullanmak ve çok sık aşırı yük bindirmekten kaçınmalıyız. Doğru bir postürde ve yeterince dinlenmeye dikkat etmeliyiz. Siyatik hastaları siyatik sinirin üzerindeki baskıyı azaltmak için önce yeterli dinlenmeli . daha sonra kademeli olarak hareketliliği arttırmalı . Ve doğru egzersizler ile eski esneklik ve kas gücünü elde etmek için siyatik sinir egzersizlerini yapmaya dikkat etmeliler. Bu konuda profesyonel Bakırköy fizyoterapi ekibimize danışarak sizin şikayetlerinize özel tedavi ve detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ancak genel olarak siyatik ağrısı için evde ne yapabilirim diyorsanız , işte size birkaç öneri;
- Ayakta veya otururken posture dikkat etmeli(siyatik hastaları ayakları altına bir basamak ve bel arkasına bir yastık koyarak en rahat edecekleri pozisyonda oturmalı)
- Kilo vermek , aşırı kilo şikayetlerinizi arttırabilir
- Uzun süre aynı pozisyonda oturmamalı , hareketsiz kalmamalı
- Ağırlık kaldırınca dizlerden destek almalıyız. Aşırı ağır işleri sık sık ve seri bir şekilde değil , düzenli dinlenme aralıkları ile yapmalıyız.
- Karın ve bel bölgesindeki kasları güçlendirici egzersizler yapmalıyız
Bacaktaki Siyatik Nasıl Geçer, Siyatik Tedavisi Nasıl Yapılır ve Siyatik Ağrısına Ne İyi Gelir?
Siyatik sinir tedavisi sıkışmanın Aniden mi(akut) yoksa kronik olmasına göre değişir. Akut tedavilerde genel olarak ilk önce dinlenmeliyiz. Böylece sıkışan siyatik sinirin daha da kötüleşmesinin önüne geçmiş oluruz. sinir üzerindeki baskıyı almış oluruz. Ancak dinlendiğimiz halde şikayetlerimiz giderek daha da artıyorsa ve siyatik sinir sıkışması belirtileri olan uyuşma, karıncalanma , ağrı ve kas güçsüzlüğü git gide artıyorsa acilen bir doktora görünmeliyiz. Bu durumun dışında manuel terapi teknikleri ile siyatik tedavisi olur. Manuel terapi ile siyatik siniri sıkıştığı baskılandığı yerden manuel yöntemler ile rahatlatıyoruz. Sıkışan sinirin etrafındaki yapıları manuel terapi teknikleri ile gevşetiyoruz. Ve tedavi sonrasında hastamıza uygun belirlediğimiz siyatik egzersizleri ile siyatik sinir iyileşmesini hızlandırıyoruz.
İstanbul fizyoterapi kliniğimizde siyatik tedavisi 3 adımda yapıyoruz.
dinlenme ; Sıkışan siyatik siniri ve siniri sıkıştıran yapıları rahatlatmak. Bu süreçte manuel terapi ile sinirin sıkıştığı yerden kurtulmasını sağlıyoruz
Kademeli hareketliliği arttırmak ; Zamanla hareketliliğimizi arttırarak kasların iyice zayıflamasının ve sinirin iyileşmesini hızlandırmalıyız
Doğru egzersiz yapmak ; Yeniden eski hayat kalitemizi kazanmak için kaslarımızı güçlendirmek, esnekliği arttırmak ve siyatik sinirin tekrarlamasını önlemek için siyatik egzersizlerini yapmalıyız.
Genel olarak Siyatik tedavisinde aşağıdaki yöntemleri kullanıyoruz;
- Bel bölgesini koruyan spesifik egzersizler
- Hayat tarzı değişiklikleri (sandalyede oturma, ağırlık kaldırma… vb.)
- Manuel terapi ile bir çok kas iskelet ağrısı veya şikayetini tedavi ediyoruz
- Fizik tedavi
- Ağrı kesici veya bazı diğer ilaçlar
- Sinirde hasara neden olan bölgeyi dinlendirme sinir ağrısına iyi gelir
- Ameliyat gibi tedavi seçenekleri ile ağrı ve diğer semptomlar geçer.
SIKÇA SORULAN SORULAR?
Siyatik Ağrısı Ne Kadar Sürer?
Sinir hasarına neden olan altta yatan problemin büyüklüğüne bağlı olarak bu süre değişir . Bazen ağrınız aralıklı artan ya da sürekli bir şekilde olarak 4-7 hafta sürer ancak bazı vakalarda tıbbi problemleri nedeniyle bu süre 1-2 yıl kadar sürebilir.
Siyatik Ağrısı İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?
Yaklaşık olarak insanların yüzde kırkı bu problem ile karşılaşır. Bu sinirde ağrı olursa Nöroloji doktoru ya da Fizik tedavi doktoruna gidebilirsiniz. Önceden hangi doktor hakkında bilgi alarak bu alanda uzman olduğunu bilip ona göre doktor seçerseniz daha hızlı tedavi olursunuz.
Siyatik Tedavi Edilmezse Ne Olur ?
Sinirde bir bası veya sıkışma olduğunu anladığınızda hemen tedavi almalıyız. Yoksa ayaklarımız ve bacaklarımızda uyuşmamız, karıncalanma , kas güçsüzlüğü ve ağrı kalıcı hale gelebilir . Düşük ayak dediğimiz yürürken ayağın sürekli takılması ve sürünmesi oluşur. Bununla birlikte daha sonra tedavisi zorlaşabilir ve kronik hale gelebilir . Ya da vücudun başka bir bölgesinde başka bir yere zarar verebilir. Örneğin ; ağrıdan dolayı sürekli yamuk yürürsek uzun vadede omurgada skolyoz gibi eğrilikler. boyun ağrıları ve diz ağrıları oluşabilir.
Siyatik Ağrısı Hangi Bacakta Olur?
Ağrı genelde sadece bir bacakta olur. Ancak bazen her iki bacakta da görebiliriz. Bu durum genelde sinirin hangi tarafta ve nerede sıkıştığına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Yürüyüş Siyatik Ağrısına İyi Gelir Mi?
Evet !
Yürüyüş sinirin hasarlı bölgesine kan akımını arttırarak daha fazla endorfin ve iyileştirici madde gitmesini tetiklediği için uzmanlar önerir. Bazı durumlarda yürüyüş esnasında ağrı artabilir. Dolayısıyla durup dinlenlenmeliyiz ve hafif esnetme yapmalıyız sonra tekrar devam etmeliyiz. Yürüyüş aşırı ağrı yaparsa semptomları arttırmamak için su içinde yürüme ya da bisiklet çevirme ile yeniden o bölgeyi hareketlendirecek egzersizler yapabiliriz.
Siyatik Sinir Ağrısı İçin Evde Ne Yapmalıyım, Nasıl Rahatlatılır Ve Siyatik sinire Ne İyi Gelir?
Siyatik siniri rahatlatmak için evde yapabileceğiniz bir çok egzersiz vardır. Ancak egzersizler kişiye özel olduğu için mutlaka fizyoterapistinize danışmalısınız. Çünkü her siyatik sinir egzersizi herkese uygun değildir. Bazılarında germe iyi gelirken bazılarında siyatik sinir mobilizasyonu iyi gelir. Siyatik sinir mobilizasyonu ve sinir kaydırma hareketleri siyatik sinire iyi gelir ancak yinede fizyoterapistinize danışarak yapmalısınız. Bunun dışında her zaman siyatik sinirin evde rahatlaması için önce dinlenmeliyiz. Bir süre evde yatakta Yatabiliriz. Ancak iki günden fazla yatak istirahati önermiyoruz . Ve daha sonra ağrılar arttırmadan yavaşça beli ve siyatiği zorlamadan hareketliliği arttırarak egzersizler ile esnekliği arttırmalıyız. Ancak sürekli artan ağrı ve kas zayıflığına neden olan bel ve ayak ağrısı varsa mutlaka doktora gitmeliyiz.
Genel olarak aşağıdaki önerileirmiz siyatik sinire iyi gelir;
- Hafif yürüyüş ağrıyı arttırmadan
- Ağrıyı arttırmadan esnetme yapmak
- Sinir kaydırma ve mobilizasyonları
- Sıcak su ve Buz uygulama iyi gelir (inflamasyon ve kan akımı arttırmak için)
- Sürekli postur düzeltmek , postürü sürekli değişmek . Sabit durmaktan kaçınmalıyız.( 20 dakikada bir oturma pozisyonunuzu değiştirin)
- Doktor tavsiye ederse eğer steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar kullanabiliriz.
Siyatik Ağrısını Arttıran Nedenler Nelerdir?
Günlük hayatımızda yaptığımız bir çok yanlış hareket ağrımızı arttırabilir, bunlar;
- Spor ya da egzersiz yapmamak
- Uzun süre oturma
- Bele yük bindiren aşırı ağır eşyaları sık ve aniden dengesiz kaldırarak taşımak
- Pantolonun arka cebinde cüzdan taşımak( oturma pozisyonunda sinire bası yapabilir)
- Ağır eşyaları tek tarafta taşımak( ağırlık bele eşit dağıtmalıyız)
- Topuklu ayakkabılar
- Dar kotlar ( eğer zaten bir sinir basınız varsa daha da sinir sıkıştırabilir)
- Aşırı kilolu olmak
- Stres
Siyatik Ağrısı Ne zaman Artar?
Ağrı özellikle Öksürünce, esneyince veya uzun süre oturunca ve soğuk havalarda artar. Bununla birlikte bel üzerine baskıyı arttıracak herhangi bir aktivite esnasında bile ağrı artar.
Kalçada Siyatik Sinir Nerede Sıkışır?
Kalçadan geçerek diz arkasından ayağın altına doğru uzanan bu sinir kalçada priformis kasının içinde sıkışır.
Siyatik Atak Nedir?
Genelde vücudun tek tarafına doğru atan ağrı ve diğer semptomların ani ya da zorlu bir hareketle birden bire artmasıdır.
Siyatik Ağrısına Sıcak Su İyi Gelir Mi?
Evet !
Sıkışmış sinir etrafında kan akımını arttırmak ve spazma girmiş kasları gevşetmek için sıcak su uygulayabilirsiniz
Siyatik Ağrısı İçin Hangi İlaç ?
Doktorlar genelde 4 tip ilaç önermektedir ;
- Steroid olmayan anti-inflamatuarlar
- Kas gevşeticiler
- Aneljezikler
- sistemsel kartikosteroidler
- Antideprasanlar
- Aspirin
Siyatik İle Bel Fıtığı Aynı Şey Mi?
Hayır!!
Bir fark şudur ; siyatik altında yatan sebep kaldırılınca hemencecik tedavi olurken ; fıtık için daha kapsamlı ve görece uzun bir tedavi yaklaşımı gerekiyor.
Ve en büyük fark ; bazen Fıtık siyatiğe neden olabilir ama siyatik fıtığa neden olamaz.
Siyatik Yorgunluk Yapar Mı?
Evet!
Gün boyunca hissettiğiniz ağrı hareketleri kısıtlar buda kas zayıflığı yapar ve geceleri ağrının uyutmaması nedeniyle kronik bir yorgunluk oluşur.
Siyatik Ağrısına Masaj İyi Gelir Mi?
Evet!
Sinir etrafındaki kasları rahatlatmak, yaralanan bölgede kan akımını arttırmak ve stresi azaltmak için masaj yaptırabilirsiniz
Siyatik Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer Mİ?
Altta yatan sebebe bağlı olarak semptomlar 1-2 ay içinde kendiliğinden gidebilir . Ancak asıl neden tam olarak tedavi etmezseniz yeniden tekrarlayabilir.
Siyatik Ağrısı Olan Nasıl Yatmalı?
Yatış pozisyonu olarak mükemmel bir pozisyon yoktur. Ama genellikle yastık kullanarak ve çeşitli pozisyonlar daha konforlu bir uyku için yarımcı olabilir. Başlangıçta sırt üstü pozisyonda tüm omurga aynı hizada ,boyun ve dizler altına yastık koyarak uykumuz daha rahat olabilir.
yan yatış pozisyonunda ağrımayan taraf üzerine yatarken bacaklar arasına yastık koyarak omurga düz pozisyonda olur böylece sinir üzerindeki bası azaldığından ağrı azalır ve daha rahat uyuyabilirsiniz.
Eğer ağrılarınızın sebebi kanal darlığı ise hafif öne doğru oturur gibi yatabilirsiniz . Bu pozisyonda boyun,sırt ve bel bölgesinde omurgayı destekleyecek şekilde yastık koyularak rahatla yatabilirsiniz.
Bazı insanlarda yüz üstü yatarken karın altına yastık koyularak sinir üzerindeki bası rahatlatılabilir.
Siyatik Ağrısı Tekrarlar Mı?
Çoğu siyatik sinir sıkışması doğru tedavi ile 1-2 ayda iyileşir. Eğer altta yatan sebepleri tedavi ettirmezseniz tekrardan ağrılarınız ve diğer şikayetleriniz geri gelerek kronik ağrı oluşturabilir.
Siyatik Sinir Hangi Kasları İnnerve Eder?
Bu kalın ve koca sinir belden başlayarak kalçadan ,bacaklara ve oradan da ayakta sonlanır. Dolayısıyla aşağı doğru geçtiği bölgelerde hamstringler, kalça addüktörleri, ön bacak kasları(ayağı hareket ettiren kaslar) ve bazı ayak içindeki küçük kasları innerve eder.
Siyatik Sırt Ağrısı Yapar Mı?
Siyatik sinir sıkışmasında ağrı her zaman sinirin geçtiği yerlerde oluşur. Yani belden kalçaya doğru ve oradan da ayaklara ,aşağı doğru vurur. Ağrı nedeniyle posturünüzde oluşan bozukluktan ve omurga dizilimi etkilenirse sırt ve boyun bölgesi de ağrıyabilir. Özellikle M54 4 lumbago siyatik sinir ile belde oluşan ağrının siyatik sinir kaynaklı olduğu anlamına gelir. Lumbago bel ağrısı demektir. Siyatik sinir bel ağrısına sebep olmasına M54 4 lumbago siyatik sinir ile denir.
Siyatik Sinir Bitkisel Tedavisi?
Halk arasında sinir sıkışması sonucu oluşan iltihabı azaltmak için kullanılan bir çok bitkisel karışım ya da doğal olarak o bitkinin kaynatılıp suyunu içebiiriz. İşte en çok tercih ettiklerimiz; sarımsak ve soğan , ısırgan, zencefil yağı, zerdeçal ve yeşil çay. Bu tedavi yöntemlerine başvurmadan önce mutlaka profesyonel bir sağlık desteği almalıyız. Ve bitkisel tedavileri yardımcı olarak düşünmeliyiz.
Siyatik ağrısı için Tamamen güncel ve ameliyatsız kesin çözümler vardır. fizyoglobal fizyoterapistleri detaylı bir değerlendirme sonrası , probleminizin kaynağına yönelik egzersiz , manuel terapi yöntemleri ve diğer güncel yaklaşımlar ile ağrılarınızdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.