Topuk Dikeni tedavisi , Topuk Dikeni Neden Olur?
Kasım 19, 2024Yutma bozukluğu genel olarak yutma veya yutkunma esnasında karşılaştığımız zorlukları tanımlamak için kullanıyoruz. Yutma bozukluğu ağzımızda çiğnediğimiz besini midemize uygun bir şekilde indirememe durumudur. Şöyle bir normal yutmayı gözümüzde canlandıralım . Öncelikle yiyeceğimiz besini ağzımıza almak için dudaklarımızı açıyoruz. Daha sonra ağzımızda tutabilmek için dudaklarımızı kapatıyoruz. Ve yutmaya hazır hale getirmek için besinleri çiğniyoruz. yavaşça besinleri yemek borusuna doğru dil ve çeşitli kaslar yardımı ile itiyoruz ve soluk borusunu kapatıyoruz. Daha sonra yemek borusu açılıp kapanarak besinleri mideye doğru sıkıştırarak aşağı iter. İşte yutma güçlüğü bu sıralamanın bozulup besinlerin mideye doğru bir şekilde ulaşamamasıdır. Bu nedenle etkili ve nokta atışı bir yutma güçlüğü tedavisi için bu aşamaları bilmeliyiz. Yutma terapisi İstanbul için deneyimli terapistlerimizle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Disfaji (yutma güçlüğü) bir çok nedenden dolayı karşımıza çıkıyor. Örneğin, felç , kas erimesi, ileri yaş, kas zayıflığı, ALS veya kanser gibi başka bir çok rahatsızlıklarda gözlemleyebiliyoruz. Bahsettiğimiz bu hastalıklarda kaslar arasındaki koordineli işleyiş bozulması nedeniyle yutma güçlüğü yaşarız. Ve yutma güçlüğü tedavisi altta yatan sıkıntıya göre çeşitlilik gösteriyor. Bazı durumlarda doktorun önerdiği ilaçları kullanmamız gerekebilir . Veya bazen daha ileri vakalarda burundan ya da karın bölgesinden bir hortum ile beslenebiliriz.
İçindekiler
Yutma Zorluğu Nedenleri Nelerdir?
Genel olarak baktığımızda en çok karşımıza çıkan yutma nedeni beynin yutmayı kontrol eden sinirlerden sorumlu alanlarında oluşan yaralanmalardır. Bunun dışında yutma işlemi içinde yaklaşık 50 çift kas ve birçok sinir işlev görür. Bu nedenle herhangi bir nedenden dolayı bu sinirlerde veya kaslarda oluşan bir bozukluk yutma güçlüğüne sebep olur. Ayrıca doktorumuzun önerdiği bazı ilaçlarda ağız kuruluğuna veya başka sebeplerle yutma zorluğuna neden olur. Bu durumda yutma bozukluğu için kulak ,burun ve boğaz doktoruna gitmelisiniz. Toparlayacak olursak yutma güçlüğünün nedenleri şunlardır;
- felç geçirmek
- kafa yaralanmaları
- spinal kord yaralanmaları
- parkinson hastalığı
- MS(multiple sklerosis)
- kas erimesi
- serebral palsi
- alzheimer hastalığı
- ağız boğaz ya da yemek borusunda kanser
- boyun ve baş yaralanmaları
- ağız ya da boyun ameliyatları
Bu bahsettiğimiz hastalıklar yutmanın herhangi bir fazında aksaklığa neden olursa yutma güçlüğü olur. Bahsettiğimiz Yutmanın fazları şunlardır;
Oral faz; emme çiğneme ve besinleri boğaza doğru itme fazıdır.
Faringeal Faz; Yutmanın başladığı ve boğazdan aşağı doğru besinlerin sıkıştırıldığı evredir. Bu fazda besinler akciğere kaçmaması için soluk borusu kapanır.
Özofageal faz; yemek borusunun açılıp kapandığı evredir. Yutmanın bu fazında besinler mideye iner.
Disfaji Yutma Güçlüğü Belirtileri
Yutma güçlüğü belirtileri yutmanın hangi fazında bozukluk oluşmuşsa belirtisi ona göre ortaya çıkar. Örneğin oral(ağız) fazda eğer bir problem varsa besinler ağzımızdan dışarı akabilir. Bunun dışında boğaz fazında (faringeal) bir sıkıntı varsa soluk borusuna besinler kaçabilir. Genel olarak yutma güçlüğü belirtileri şunlardır;
- Yemek yeme ya da bir şeyler içtikten hemen sonra öksürme
- bir şeyler yedikten ya da içtikten sonra hemen Boğazımızı temizleme isteği
- içme veya yemeden sonra Balgamlı ve ıslak bir ses çıkması
- İçme veya yeme esnasında boğazda veya sırtta bir şeyin takıldığını hissetmek
- Çiğnemek ve yutmak için fazladan güç sarfetmek
- Ağzımızdan beslenme esnasında bir şeylerin akması
- yemeklerin ağzımıza takılı kalması durumu
- Özellikle yemek yedikten sonra nefes almada zorluk yaşamak
- zamanla kilo kaybetmek
- Reflü
- Akciğer pnömonisi
- Soluk borusuna besinlerin kaçması
Yukarıda belirttiğimiz yutma güçlüğü belirtileri eğer başlarsa hemen kulak burun boğaz doktoruna başvurun. Bu konuda yutma terapisti İstanbul için 7/24 bize ulaşabilirsiniz. Deneyimli Fizyoterapistlerimiz ile şikayetlerinizin altında yatan sebebi öğrendikten sonra tedavimize başlayabilirsiniz.
Disfaji(Yutma Güçlüğü) Teşhis yöntemleri Nelerdir?
Yutma güçlüğü testleri teknolojinin ilerlemesi ile daha ileri bir seviyeye ulaşmıştır. Bu sayede uzmanlar yutma bozukluğu hangi bölgeden kaynaklanıyorsa kolayca tespit edebiliyorlar. Böylece yutma bozukluğu eğitimi olan uygun duruş ve yutma bozukluğu egzersizlerini daha etkili önerebiliyoruz. Dolayısıyla yutma bozukluğu için öncelikle kulak burun boğaz doktoruna gitmelisiniz. Burada yutma güçlüğü için doktorunuz aşağıdaki yutma testlerinden uygun olanı uygular.
- Klinik muayene; Doktorunuz fiziksel olarak sizi muayene eder. Burada yaşadığınız sağlık sorunlarını dinler . Ve bu duruma göre yutma bozukluğu nedenlerini ortaya koyar. Bu verilere göre yutma bozukluğu terapisine yönlendirmede bulunur.
- Videofluoroskopi (Kontrastlı Görüntüleme); Yutma güçlüğü yaşayan hasta kontrastlı maddeyi besinle tüketir. Daha sonra Röntgen altında o maddenin mideye doğru giderken izlediği yolu takip ediyoruz. Soluk borusuna kaçma ya da başka bölgeye kaçak varsa bu şekilde yutma güçlüğünün olduğu bölgeyi tespit edebiliyoruz.
- Endoskopi
- Manometri; Yutma esnasında yutma kaslarının ne kadar etkili çalıştığının ölçmek için kullanıyoruz.
- Barium Swallow (Baryumlu Yutma Testi); Baryum içinde olan bir sıvı yada yemeği yiyoruz. Daha sonra Röntgen cihazı ile o baryum maddesinin izlediği yolu gözlemliyoruz. Böylece yutma bozukluğu nedenini ortaya çıkarmış oluyoruz.
- Elektromiyografi (EMG); Özellikle nörolojik rahatszılığı olanlarda yutma kaslarının ne kadar kullandığımızı ölçmek için kullanıyoruz.
- Aspirasyon İncelemesi; Yutma esnasında soluk borusuna kaçma veya sızma olup olmadığını test etmek için tercih ediyoruz.
Yutma Güçlüğü Tedavisi , Yutma Terapisti İstanbul
Genel olarak yutma bozukluğu terapisi yutma güçlüğünün olduğu faza göre değişir. Ağızda mı problem, boğazda mı ya da yemek borusundan mı kaynaklanıyor bunu tespit etmek gerekiyor. Bu sayede yutma güçlüğü tedavisi daha etkili olur. Ve uyguladığımız yutma bozukluğu egzersizleri kısa sürede etkisini gösterir. Ardından verdiğimiz yutma bozukluğu eğitimi ile daha kısa sürede yutma zorluğundan kurtulabilirsiniz.
Beyne pıhtı atması yutkunma zorluğu doğru tedavi ile geçebilecek bir problemdir. Yutma güçlüğü fizik tedavi ile daha etkili sonuçlar verir. Çünkü hastanın postürü ve yutma kaslarının mekanizması hakkında detaylı bir bilgiye sahip olan fizyoterapistlerimiz sizlere en doğru Yutma terapisi uygulayacaktır. Öncelikle yutma güçlüğü tedavisi hastamızı iyice analiz ve değerlendirmek ile başlar. Böylece hastanın yutması hangi seviyede ona karar veririz. Ve Örneğin boğazda yutma bozukluğu varsa hastamıza soluk borusuna sızmayı engellemeye yönelik tedavi planları uygularız. Veya ağızda yutma bozukluğu varsa daha çok çiğneme ve dil ile ilgili yutma egzersizleri uyguluyoruz.
Yutma zorluğu terapisinde buz ve limon kullanıyoruz. Burada amaç hem sinir uçlarını hem de kasları uyararak normal yutmayı tetiklemektir. Unutmamız gereken bir nokta bu uygulamayı yaparken hastamızın başı hafif öne doğru eğik olmalı. Bu şekilde yutma kaslarının uyarılması ve çalışması daha kolay hale gelir. ayrıca bu pozisyon ile besinlerin soluk borusuna kaçma ihtimali de azalmış olur. Bu tedaviye ek olarak her zaman çiğneme ve yutma kaslarına yönelik medikal masaj ve elektro terapi uygulamasından da yardım alıyoruz. ayrıca dilin sağa sola hareketlenmesi için mutlaka dili hareket etmeye ve uyarmaya çalışmalıyız. Aşağıdaki videomuzda yutkunma güçlüğü egzersizlerini izleyebilirsiniz. ayrıca boğazda yutkunma zorluğu doğru duruş ve çeşitli yutma manevraları ile tedavi olur.
Yutma Güçlüğü Hangi Hastalıkların Belirtisi?
eğer yutma güçlüğü yaşıyorsanız bu hasta olmadan da karşılaşacağınız bir durum olduğunu unutmayalım . Çünkü bazen yanlış pozisyonda yeme ve içme de bir süre sonra yutma güçlüğü nedeni olabilir. Öeneğin sürekli baş geriye doğru beslenme soluk borusuna besin kaçmasına. Ve yutma kaslarının zayıflamasına böylece yeterince çalışmamasına neden olur . Bu da yutma zorluğuna neden olur. Bunun dışında aşağıdaki hastalıklarda yutkunma zorluğu yaşarız;
- sindirim sistemimizde bir problem varsa
- Nörolojik bir hastalığımız varsa
- bazı kullandığımız ilaçlar
- ve yaralanmalar yutma güçlüğüne neden olur.
Psikolojik yutkunma zorluğu belirtileri kişinin beslenirken yiyecekleri yemekten korkması ve yutkunmaktan aşırı korkmasıdır. Bunun bir diğer adı da Yutma fobisidir. bu durumda bir dil konuşma terapistine danışmanızda fayda vardır. Tükürük yutkunma zorluğu için bol su içmek ve başımızın yutkunma esnasında çok geride olmadığına dikkat etmek gerekir. Bununla birlikte tükürük yutkunma zorluğu yutma kaslarını güçlendirerek kısa sürede geçer. Bunun dışında hasta değilim ama yutkunamıyorum diyorsanız deneyimli fizyoterapistlerimize danışarak ücretsiz muayene olabilirsiniz. Böylece sizlere uygun tedavi yöntemlerini alarak yutma zorluğundan kurtulabilirsiniz..
Sağlıklı Günler Dileriz